Minu foto
Nimi:

6.5.08

INSARAG TL


Inglismaa on ilus maa. Siin on õnnestunud segundada metsiku olemisega loodus ja inimasustus. Stratford on just üks ilmekas näide sellest ilusast kooslusest. Meie üritus toimus hotellikompleksis, milles puudus igasugune inglismaalikkus. See muidugi ei seganud arutamast rahvusvaheliste päästemeeskondade teemasid. Seda tüüpi üritused algavad alati osalejate tutvustamisega. Tegelikult on ca. 90% tegelastest omavahel tuttavad ja nii tulebki välja, et kogu tseremoonia on vajalik ülejäänud 10%-le. Osavõtjaid oli ligi 80, mis on üks suurimaid INSARAG-i väitel. Imestama pani, et selline katastroofiküllane maa nagu Bangladesh, saatis alles nüüd oma esindaja kohale. Esimese päeva ametliku osa jooksul keerlesid teemad meeskondade klassifikatsiooni eksamite ümber. Teatavasti on INSARAG alustanud kesk- ja raskevõimekusega meeskondade eksamineerimist. Eestil on see üritus ees 2009 mai. Olles selle projekti juht oli väga hea kuulata juba eksami läbinud meeskondade juhtide kogemusi ja elamusi.
Teine suur eesmärk oli kohtuda Peteriga UKUSAR meeskonnast, sest tasapisi hakkab liikuma projekt, mille raames on plaan tuua Inglismaalt 2 instruktorit, koolitama meile lagunenud ehituskonstruktsioonide puitmaterjaliga toestamise spetsialiste. See on vist esimene ametlik otsingu- ja päästealane koostöö nende riikide vahel. Plaani kohaselt kutsuvad inglased Eestist kaks spetsialisti pärast jaanipäeva osalema nende aasta suurharjutusele. Peter lubas nende paari päeva jooksul ametliku kutse valmis kirjutada.
Õhtu liikus edasi ametliku õhtusöögiga, mis toimus läheduses asuvas maailmakuulsas Inglismaa tuletõrje koolis Moreton-Marchis. Jõudsime vähele varem kohale ja kasutasin aega külastades kooli poodi. Näppu jäi üks õppefilm tulekahjuarengust. Igasse lauda istutati 9 eririikide meeskonnajuhti ja üks kooli õppejõud. Imelikul kombel sattus minu kõrvale mees, kes töötab koolis toestamisinstruktorina. Keith on pärit Sotimaalt ja töötanud koolis juba 4,5 aastat, mis on pikk aeg, sest tavaliselt on õpetajatel kolme aastane leping. Kasutasin kohe juhust ja tegin juttu meie planeeritavast toestamise projektist. Sain palju kuulda ja lubaduse, et saan siinsed koolitusmaterjalid cd-l koju kätte (nädala pärast oli pakk kohal). Õhtusöök läks inglise kombe kohaselt, jõime truudust kuningannale jne. Enne lõppu arutlesime skandinaavlastega maailmaasjadest ja muredest. Nii rootslased kui ka taanlased tundsid mulle kaasa uue 12 tunnilise töögraafiku puhul tuletõrjes. Lohutuseks ütlesid nad, et see muutub ca. 5 aastaga tagasi 24 tunniseks, nad nimelt proovisid seda asja 10 aastat tagasi ja ebaõnnestunult. Nüüd on kord Eesti käes, käia mööda tallutud rehasid.