Minu foto
Nimi:

3.2.09

OPMR


Järjekordne koolitus rahvusvahelisel areenil - OPMR. See on "värskendus" paari aastatagusele OPM kursusele. R tähendabki refresh. Teemaks on uuendused ja muutused Euroopa Liidu Kodanikekaitse Mehhanismi poolt saadetavatel rahvusvahelistel humanitaarmissioonidel. Uskumatu aga tosi, toimumise kohaks vana hea Saksamaa oma vana hea Neuhauseniga. Mul on olnud au saada siit kogu oma EL missioonide väljaope. Sellega tasub rahul olla. Esimest korda elus, ei olegi ma ainuke eestlane. Meid on koguni kolm, lisaks minule Tauno ja Mart (grupivend akadeemiapäevilt ja omadele Matu). Lend Stuttgarti läks tavapäraselt üle Kopenhageni. Oodates oma lendu sattusime kokku ühe Soome kolleegiga ja kohe varsti lisandus ka üks rootslane. Seda lisandujat oli suur room näha, sest tegemist oli vana kamraadiga, kellele nimeks Sten. Viimati kohtasin teda Neuhausenis moned aastad tagasi oma esimesel kursusel siin. Olid väga lobusad ajad. Vahepeal on olnud temaga pogusaid kontakte läbi telefoni, ta ostis Eestist nimelt kajaki, aitasin tal leida paari aadressi. Loomulikult on sellisel kohtumisel palju rääkida. Jutt jätkus ka lennukis, enne mida Sten pidas pikki läbirääkimisi stjuuardiga, kuna tahtsime istuda teistele kohtadele. Need olid tühjad aga millegi pärast tuli luba taotleda lennuki kaptenilt. Läbirääkimised onnestusid.
Keskpäeval algas kursus pihta ja veduriks Wolfgang, taas kord ja taaskord meie onneks. Tema näol on tegemist Mr. EU Training - uga, super instruktor. Taaskohtumisi oli teisigi, näiteks Patric Rootsist, kes hetkel töötab Brüsselis, Claus Saksamaalt, kes on Neuhauseni kooli juht jne. jne.
Räägiti uuendustest süsteemis ja räägiti pikalt. Koolipäev loppes ca. 2020 ohtul. Osa asju olid muidugi tuttavad aga oli ka uut. Eriti teemad, mis puudutasid EL missioonide rahalist poolt. See on üks ütlemata segane lugu, palju bürokraatiat ja toestamist. Brüsseli rahade peale saab loota alles missiooni järgselt ehk, kui tahta minna eksperdina välja, siis tuleb kulud esmajärjekooras endal katta va. lennuki pilet. Kallis lobu on see maailma aitamine, igaljuhul on vajalik suure hunniku vaba sularaha olemasolu. Hakkasin tosiselt kahtlema oma huvist selles süsteemis midagi ära teha. Rahvusvahelisel tandril käib ka teisi lahinguid, kus toimetamist kuhjaga.
Ohtul oli oues grill, mis öökülma tottu eriti pikalt ei kestnud. Seetottu päeval oli Neuhausenis väga soe, umbes nagu meil aprilli lopus. Neuhausenis on alati ilus ilm.