Minu foto
Nimi:

18.11.08

INSIEME

Vastavalt eileõhtustele otsustele jagasime oma teami pooleks. Dewey, Thomas, Arjan ja Mitsuro läksid 0530 varahommikul lennuväljale hindama Swiss Rescue mobiliseerimise ja piiriületuse protseduure. Steffen, Vesa, Petr ja mina saime kaua magada. Meie start oli kl 1000, poole väiksem team ja poole väiksem auto. Istusime jälle sõjaväeauto furgoonis. Kogu põhitegevus toimub Wangen am Aares, kus see kaardil asub, siis tõesti ei tea, kusagil Berni ja Zürichi vahel. Kohalejõudes algas koheselt vihmasadu, nii ootasimegi saabuvat Swiss Rescue meeskonda märjas keskkonnas. Sveitsi teamil on komme saata nö. eelrühm kiirelt katastroofi piirkonda. Nende ülesandeks on põhiteamile saabumise ettevalmistamine. Eelteam saabus helikopteriga "katastroofipiirkonda", milleks on harjutusväljak täis rususid, väga ehe ja tõetruu. See plats kuulub sõjaväele, kuid on USAR tegelaste käsutuses.
Iseenesest on esmased tegevused väga standardsed: kohtumine kohalike võimudega, rusude hindamine ja töökohtade priotiseerimine, otsingutega alustamine jne. Väga ruttu hakkas silma, et midagi Swiss Rescue eelteami tegevuses logiseb. Ilmselt oldakse nö. hindamise kammitsas ja käitutakse ebaloomulikult (loodan, et see on nii), sest kuidas muidu seletada olukordi, kus koosolekul rahvusvahelise teami esindajad esinevad kogu kollektiiviga (ka koerad), koosolekul tehakse suitsu, ei küsita elementaarseid asju (kaarte jne). Kogu operatsioon käivitus väga vaevaliselt ja seega otsustasime kogu IEC kaadriga hotellis 2 tunnise unepausi teha.
Pimeduse saabudes olime platsil tagasi, seal käis juba tegevus. Alustasime oma tööga - kontrollida kas Euroopa üks suurimaid rahvusvahelisi päästemeeskondi vastab INSARAG poolt esitatavatele nõuetele.