Minu foto
Nimi:

17.11.08

Sisepäev


Kõik maailma vihmapilved olid vist Berni maha kukkunud. Hommikune ring oli udune ja märg. Jutud ilusast Bernist jäävad veendumaks järgmisel korral, mitte midagi ei olnud näha. Esimene tööpäev oli plaanitud tubane, see hõlmas endas Sveitsi vastava süsteemi SHA (Swiss Humanitarian Aid)tutvustust organisatoorselt kui ka võimekuselt. Lukshotelli ukse ees ootas IEC meeskonda sõjaväe veok, mille furgoonis meile kõigile kenasti koht leidus. Väga ootamatu ja lõbus transpordilahendus. See roheline tendiga kaetud trampvanker viis meid ühes tükis Swiss Rescue varustuse lao ukse ette. Päev oli alanud. Suures plaanis ei erine riikide rahvusvahelised toetussüsteemid teineteisest trastiliselt, kuid Sveitsi oma tundus natuke keeruline, kuidagi liiga palju asjaosalisi. Mis aga siin väga teistmoodi on, see on otsuse langetamise tasand. Kui näiteks Eesti tahab saata kuhugi riiki oma EDRT, siis selleks on vajalik valitsuse otsust. Siin on aga vastupidi, SHA otsustab ära ja teavitab valitsust otsusest, kui faktist. Njaa, selline asi paneb mõtlema. Mis veel mõtlema pani on Swiss Rescue meeskonna suurus, nad tulevad klassifitseerimisele 104 pealise "karjaga".
Varustuse ladu oli nagu ladu ikka. Üli positivne oli kuulda, et olemas on kaks komplekti meeskona koguvarustust. Asi selles, et üks set võib olla "põllul" või hoolduses, siis on vajadusel kohe riiulist uued asjad võimalik võtta. Mitte nagu meil augustis juhtus, kus kogu EDRT USAR rühma varustus lendas Gruusiasse ja meile jäid ainult kiivrid, nöörid ja kuulamisseade. Ole siis mingi võimekusega meeskond.
Pärast ladu laaditi meid taaskord tuttavasse rohelisse veoautosse ja pandi maha SHA peakorteri ees.
IEC protseesis on suur osa riigi ja meeskonna võimekuse teoreetiline hindamine. Seda aitab teha vastav tabel, kus on kirjas nõuded, kui iga tabelirida saab linnukese on asi ok. Swiss Rescue puhul tuli üllatusi väga ootamatutest kohtadest, mida sellise tasemega ja ajalooga teamilt ei oskaks elus oodata. Näiteks sat-side ja interneti ühendus välitingimustes, väga lihtsate ja elementaarsete standarddokumentide puudumine jne. Samas oli ka neil raske aru saada, et miks nad peaksid midagi sellist vastuvotma, kui kogu aeg on nii olnud. Jah, germaanilik uuendustega mitte kaasaminek. Olen seda kohanud nii AUT, GER ja nüüd ka SUI.
IEC harjutus hakkas 11:11, oleme ju Sveitsis. Vaatlesime ka esimest SHA kriisikoosolekut ja taaskord jäi meelde meeletu punktuaalsus. Absoluutselt kõik käis mööda "nööri". Samas aga ei kadunud kordagi käest teema, mis iseloomustab tavaliselt koosolekuid.
Tööpäev IEC meeskonna jaoks lõppes 16:31. Algas tagasisõit Bernist Zürichi suunas. Samas veoautokastis ja nüüd juba 61 minutit.