Minu foto
Nimi:

27.9.06

Rosenbauer


Maailmas on kindlaid ja ebakindlaid asju. Enamus ebakindlaid asju on kogunenud Eestisse ja kindlaid jällegi Kesk-Euroopasse. Üheks kindlaks asjaks minu jaoks on "Rosenbauer", maailma suurim tuletõrjeautode eksportija. Tehas asub Austrias, Linzi lähedal-Leondingis. Selle firma lõi Konrad Rosenbauer 140 aastat tagasi. Seal sünnipäeval ma käisingi. Me oleme Rosbaga koostööd teinud juba 7 aastat, kuigi momendil meie autod ei ole eriti soositud Eestis, sõidab siin ikkagi ringi ca. 40 Rosenbaueri tuletõrjeautot. Nüüdki on käimas autode ostu hange ja seda asjagi arutasime Leondingis. Sünnipäeva pidustused olid muljet avaldavad, pidulik õhtusöök esindajatele ja järgmisel päeval aktus. Külalisi ca. 500. Väga muljet avaldav.
Vabadel hetketel kõndisin niisama Linzis ringi, käisin kirikutes ja jõin "Klosterhofis" paar sturmi, sest sügis on Austrias sturmi aeg. Märkasin omale üllatuseks, et võrdlen mõttes kristlikku ja islamistlikku maailma. Ausalt öelda tundub mulle kristlik natuke turvalisem, kuigi tegelikult on see vist harjumise küsimus. Proovisin ka rääkida võimalikult palju saksa keeles, sest selle praktiseerimine on mailmas päris raske. Kuulsin ka kohalike käest saksa keele dialektide rohkust ja nägin kuidas austerlane tõlgib sakslasele Austria saksa keelset menüüd. Tegelikult hoch deutschi rääkimine on tore aga seda ei osata tegelikult väga paljudes saksa keelsetes maades ja mis kõige kummalisem, ka Saksamaal. Taha või ära taha, inglise keelega on hoopis lihtsam.
Tagasilend oli muidugi taas omaette lugu. Startisime Linzist lennukiga Frankfurti, seal oli aega 1 tund lennukit vahetada. Loomulikult hilines väljalend Linzist 1 tund. Piloot lendas kiiremini ja maandusime 20 min. enne teise lennu väljumist. Frankfurti lennuväljal on see kohutavalt väike aeg, sest see on väga suur lennuväli. Jube närveldamine ja jooksmine. Tegin isikliku rekordi, vahetasin lennuki 15 minutiga ja jõudsin, üleni higisena. Pagas muidugi ei jõudnud, selle käisin järel järgmisel päeval, muidu oli kõik korras aga kohver oli rebenenud. Ikka juhtub.