Minu foto
Nimi:

31.1.08

Waterzooi

Hommikul kohtusime Jesperiga, kes oli helistanud eelmisel päeval Jevgenile ja palunud natuke abi Brüsselis orienteerumisel. Jesper on suurtegija ÜRO-s ja juba läbi telefoni oli tunda tema suhtumist EL asjadesse ja sellest tulenevalt ka tema abipalve.
Kohale oli saabunud päris kenake hulk inimesi, kellest USAR maailmast enamus olid tuttavad tegelased. Päev algas mõningaste loengutega, mille järel jaotati osalejad vastavalt nende spetsialiteetidele erinevatesse töörühmadesse, arutamaks tulevaste moodulite koolitusvajadusi. USAR töörühma kuulusid tuttavad ja kolleegid juba aastate pikkusest koostööst, ainult Portugali esindaja oli uus nägu. Töörühma juhtis minu "kursusevend" OPM kursuse päevilt. EL on tegelikult olemas mitmetasandiline spetsialistide koolituse süsteem. Nüüd, nagu sissejuhatavas jutus selgus, tahetakse arendada veel ühte süsteemi, mis kõige kummalisem - juba olemasoleva ja töötava kõrvale. Diskussioon oli väga vaevaline tekkima, sest töörühma liikmed said kõik koheselt aru, et sellel asjal, mida me siin üritame paberile saada, ei ole mitte mingit mõtet. Liiatigi ei ole veel päris selge, kuidas kogu see moodulite asi üldse toimima hakkab. Viisakate inimestena vahtisime meie eesistuja pingutusi aktiivne ja huvitav väljanäha. Vaheajal selgus, et samad emotsioonid olid vallutanud ka teised töörühmad. Lühidalt, üritati leida vastust koolitusküsimusele, mida peab tegema koduriik ja mida peab tegema Elanikekaitse Mehhanism e. EL e. Brüssel. Vastus on iseenesest väga lihtne, kui tahad saata kedagi kellegile appi, pead ta ka välja koolitama. Siinsed süsteemid aga otsivad paaniliselt lahendit, kuidas koolitussüsteemis kaasa rääkida. Päeva lõpuks oli probleemitekitaja leitud - RAHA. Seda on nimelt niipalju, et on raskuseid selle raiskamisega.
Tegelikult jätkus natukenegi mõistlikku juttu umbes tunniks, edasi käis lihtsalt venitamine ja päeva täis "nämmutamine". Müts maha muidugi selle haruldase oskuse eest rääkida ei millestki terve päev midagi.
Arvestades, et järgmisel aastal ootab Eesti Päästemeeskonda ees ÜRO klassifikatsiooni eksam, siis tegelesin hoopis selles maailmas tekkinud küsimuste vastuste otsimisega. Inglismaalt oli kohal Dave, kellega panime alguse näiteks konstruktsioonide toestamise kursusele Eestis. Tema otsib Inglismaalt õpetaja ja mina Eestist osalejad ja vahendid. Ütle veel, et pole halba heata.
Õhtul sõime waterzooid, mis esindab flaami kööki. See tundub ikka täieliku mõistatusena, kuidas valloonide ja flaamide riik (loe: Belgia) koos püsib ja kuidas need erirahvad üksteist ei salli. Sõda just pole aga Belgial pole vist hetkel ka õiget valitsust ja ikka sel samal rahvuste tasandil tekkinud konflikti tõttu.