Minu foto
Nimi:

22.1.08

Kui nõudlus ületab pakkumise

Saabusid osalevate riikide esindajad ja algas peaplaneerimiskonverents. Eestist saabusid Jaan ja Kristjan ning üllatusmomendina kaks naisterahvast põllumajandusministeeriumist. Nende osalus siin tekitas teatud küsimusi, mida esialgu ei julgenud küsida, sest minu NATO alased teadmised ei ole just laiapõhjalised.
Kogu see inimmass paigutati suurde auditooriumisse ja räägiti lühidalt sama asja, mida meile eelmisel päeval. Siis järgnes bussireis, mille käigus külastati kõiki õppusekohti. Pilt sai palju selgemaks, mis kindlasti kergendab DISTAFF WG tööd. Nüüd on mul fotoaparaadis pildid nii mõnestki Helsinki strateegilisest objektist. Merevee tõus on siinsele alale suur probleem, sest üleujutuse korral tungib vesi ka Helsinki joogivee puhastamise jaama, ujutades üle veepuhastamise settebasseinid. Suurõppuse korraldamise algideed ei ole vaja vist kaugelt otsida.
Päeva lõpus esitasid riikide esindajad oma saadetavate meeskondade suurused ja võimekused. Entusiasm soomlaste silmis kadus hetkega, rääkimata meie töörühma liikmetest. Soovid ületasid mitmekordselt planeeritud harjutuskohtade vastuvõtu võimekuse. Venelastel oli isegi soov oma välihaigla lennukist langevarjudega alla visata. Sellest hullust ideest sunniti neid küll loobuma, sest Helsinki kesklinn on liiga lähedal, et taevast võiks hakata sadama kaste ja inimesi.
Pidasime oma seltskonnaga veel kiirnõupidamise ja otsustasime väga murelikult järgmise päeva hommikul asjaga taas otsast alustada. Suurim probleem meile oli tegevuse leidmine neljale välihaiglale, millest üks peaks tulema Eestist.
Piduliku õhtusöögi käigus õnnestus mul uurida ka põllumajandusministeeriumi kohalviibimise põhjust. Neil on olemas kriisireguleerimise spetsialist, kes peab haldama ja vastutama näiteks kogu Eesti käitumist linnugrip, suu- ja sõrataudi jne. korral. Ja sellesk on olemas ÜKS inimene, kes nende hiigelprobleemidega tegelema peab. Kuulasin seda juttu nagu halba unenägu ja veendumus Eesti riigi võimekusest hakkama saada suurkriisidega muutus veel hägusemaks. Väga tihti on nii, et mida vähem sa tead, seda parem.