Minu foto
Nimi:

26.3.09

Langenud sõpru maha ei jäeta


Harjutus jätkus sealt, kus see eile pooleli jäi. Tegelikult oleks võinud eilsega lõpetada, sest ei saanud seda värki enam usutavalt käima. Lõunaks saabus vääramatu jõuga harjutuse lõpp. Järgnes ilmselt tähtsaim osa armeenlastele - demonstartsioon. See oli korraldatud samas kohas kus eelminegi kord. Jerevanist pisut väljas, ilusas orus, kus seisab hiiglaslik pooleli jäänud ehitis. Punaste lipukestega liikluse reguleerija sissesõidul tähendas, et tulemas on midagi "suurt". Tuligi: rivistus, raporteerimine kindralitele, filigraanselt lihvitud tehnika päästeharjutustel jne. See on tüüpiline lähenemine selle regiooni riikidele, tahetakse välismaalastele näidata perfektset esitust, kui kõike seda saadab totruste rida. Ühe näitena olgu öeldud, et Armeenia Päästemeeskonna ametlik müts on ühe USA jalgpalli meeskonna müts, päästjad kannavad tähtsalt mütsi, mille otsa ees on punane noot. Sama lugu on ka varustusega on näha väga arhailiseid tööriistu, mille kõrval seisab väga moodne ja uudne tehnika. See teine on saabunud abi laiast maailmast. Nukker taaskohtumine oli ühe tuletõrjeautoga Rootsist. Teatavasti esimene väliskursus oli aastal 1996 Rootsis Skövde Päästekoolis. Selles õppeastuses olen olnud palju kordi, kuid alates sellest aastast on see kool suletud ja kogu varustus saadetud Armeeniasse. Siinsed tuletõrjujad kannavad rootslaste kustutusriideid, olles jätnud isegi Rootsi lipud varrukatele alles. Per Andersi hinnangul on see parim viis suurendada rootslaste populatsiooni laias maailmas.
Edasi oli sõit ühe Armeenia rahvusliku uhkuse juurde, selleks on kirik, mis on ehitatud ajal, kui elus Jeesus Kristus veel maakeral ringi kõndis. Loomulikult läheb väga täis organiseeritud päeval kiireks. Hotellis oli aega umbes tund, et riided vahetada ja lõpuõhtusöögile jõuda. Minu aeg jäi veel lühemaks, sest jooksime Pekkaga ka talle "ARARATI" ostma. Tagasiteel kohtasime Eesti jalgpallifänne, kes olid saabunud EST-ARM mängu vaatama. Sini-must-valgete sallide nägemine oli toniseeriva mõjuga.
Pidulikul õhtusöögil oli võõrustajaks Armeenia siseminister koos "õukonnaga". Söödi, joodi rhvuslikke roogasid ja tantsiti kohalikke tantse. Kell 2300 oli pidu läbi ja after party toimus hotelli baaris. Magama ei olnud mõtete minna, sest kell 0200 tuli buss, mis meid lennujaama pidi viima. Minu suhtumine rootslastesse sai tugeva hoobi,kui nad olid südamerahuga nõus jätma maha nats ülevõtnud PA. Siinkohal haarasid juhtohjad soomlane ja eestlane, kelle initsiatiiv äratas ka ühe rootslase. Resultaat oli positiivne, PA sai seljas bussi, sealt lennukisse ja lennukiga varahommikul koju.
PALVENURK: ärge jätke oma langenud sõpru maha