Minu foto
Nimi:

9.6.09

Must valgeks


Täna algas INSARAG TL kohtumine. Ega see olemine just hea ei ole, sest pean viima sõnumi INSARAG sekretariaadile, kolleegidele ja sõpradele, et Eesti peatas oma rahvusvahelise päästemeeskonna klassifitseerimise protsessi määramata ajaks. Lõpp läks ikka eriti raskeks, pingutasime, mis me pingutasime, kõikjal oli tunda millegi suure ja tugeva vastuseisu. See suur ja tugev oli suurriikide esindajad, kes ilmselgelt ei soovi väikeseid riike näha selles seltskonnas. Samas olgem ausad ega meil oma organisatsiooni sees ka asjad korras ei ole. Seniks kuni puudub tugev süsteem jäägu see päästemeeskond sinna kus ta on - puhkama mingitele närtsinud loorberitele.
Päeva alustasin varase nostalgilise jalutuskäiguga baasis, väga palju tuttavaid paiku. Hommikukohv läks väga heas seltskonnas, kusagilt ilmus välja Uwe Saksamaalt, vana hea Kamraad. Sain teada, et ka tema on lõpetanud oma liikmelisuse ISAR meeskonnas (ta nimetas seda lasteaiaks ja tal oli väga õigus, see kehtib ka meie teami kohta) ning nüüd töötab ta Saksamaa valitsuse heaks, erialaks organisatsioonide koostöö katastroofide korral. Kõva mees, kuradi kõva mees.
Edasi läks suure teretamise saatel koosoleku avamiseks. Esimesel kohvipausil tegin siis algust oma missiooniga. Esimesena kuulis meie loobumisest Winston. Tõin talle põhjuseks finantsraskused, ma ei saanud ju öelda, et meie organisatsioon nõrk on. Millegi pärast ta küsis, kas see on ainus põhjus. Olen enam, kui kindel, et tegelikult teadis see "tola" midagi veel. Kas ta tõesti arvas, et saab minu käest kuulda midagi sellist, millest hiljem kinni haarata. Naiiv. Järgemööda sai olukorda selgitatud paljude riikide esindajatele, oldi tegelikult väga üllatunud, sest Eesti oli esimene riik, kes IEC protsessis takerdus.
Üks asi veel, mis ei jäänud märkamatuks: suurte teamide (USA, UK, GER jne) suhtumine INSARAG sekretariaadi töötajatesse. See oli põlastav aga mis seal imestada, kui seda vankrit veavad mees Indiast, mees Singapurist ja naine Türgist. Olen kindel, et INSARAG on liikumas suure seesmise kriisi poole. Tahaks väga, et eksin aga seda on õhust liiga kaugele tunda.
Õhtul oli ujumine Blue Lagoonis, ei tea juba mitmendamat korda.