Minu foto
Nimi:

20.5.07

Viikkonloppu Suomessa

Soome sõidud ei köida kohe üldse, eriti tobedad tunduvad nad nädalavahetustel. Seekord aga just nii läks. Mika ja Kari kutsusid meid koolitus-tööreisile. Soome poolne "Interfire Products" alustas koostööd Prantsuse firmaga "Safety First", kes paigaldab tulekustutussüsteeme köökidele. Alustasin oma teekonda laupäeva hommikul, Innar ja Mart liikusid sinna päev varem. Laevasõit oli nagu alati aeglane ja igav. Üle väga pika aja poetasin paar münti masinasse - võitu ei tulnud. Tundes kodust kaugel olevate inimeste rõõmustamise võimet tühiasjade üle, ostsin laevast kaasa ka ühe jägermeistri, nii igaks juhuks.
Helsinkis oli ilm kohe väga ilus. Kari tuli autoga vastu ja temaga oli kaasas üks prantslane - Jaan Paul (nimi eestindatud). Esimene ärialane kohtumine oli toimunud, eelnev kogemus koostööst mul prantslastega puudub. Teekonda Helsinkist Lohjale täitis Jaan Pauli monoloog veinidest. Sain teada palju huvitavaid asju ja kinnitust oma arvamusele prantslaste kohta. Nad on erilised kujud, kes peavad ennast kõrgemal seisvateks, näiteks ei saanud meie Jaan Paul absoluutselt aru, kuidas teistes riikides kasutatakse sõna vein. Tema mõistust mööda leiab veine ainult Prantsusmaalt. Lohjal ootas meid interfire seltskond ja lisa prantslane Arno (nimi eestindatud). Eestlaste nägudest võis välja lugeda eelmise õhtu jälgi, kuidagi tutavlik ja südant soojendav pilt oli. Pikka juttu ei tehtud ja alustasime koolitus-montaaziga, panime stendile üles ühe tulekustutussüsteemi. See hakkas silma oma geniaalse lihtsusega. Lühidalt öeldes reageerib see leegile. Juhuks kui pliidil peaks süttima näiteks rasv, uhab süsteem tulekolde ja kogu pliidi üle vahuga. Tuleleviku tõkestamiseks paisatakse kustutusvaht ka pliidi ventilatsiooni torudesse. Tundub uskumatu aga kogu süsteem on elektroonikavaba.
Ööbisime Järvenpääl täiesti tavalises hotellis, väga tüüpiline ja ei mingeid muljeid.
Pühapäeva hommikut alustasime sama hotelli köögis, kuhu hakkasime üles panema reaalselt ühte meie kustutussüsteemi. Turnisime pliitide peal, puurisime auke rasvast nõretavasse ventilatsiooni süsteemi, keerasime kruvisid, vandusime, jõime kohvi, kõõlusime ebamäärases asendis ripplae peal, lõime neete, vandusime rohkem ja seda kõike ilusal päikeselisel pühapäeval. Interfire asjadega on võimalus sattuda väga kummalistesse kohtadesse maailmas. Meie õnneks läks laev õhtul ja saime sellest palavast köögist tulema, kahju on, et ei näinud süsteemi lõplikku paigale saamist.